Reiniging & onderhoud van uw BIC Carpets tapijt

Tapijten en vloerkleden met het B.I.C.-Carpets label geven een statement af over uw gevoel voor stijl en waarde. En of u nu een tapijt kiest vanwege de kwaliteit, duurzaamheid of schoonheid, u kunt de slijtvaste, duurzame uitstraling ervan behouden door eraan te denken om:

Regelmatig te stofzuigen

Vlekken & vuil onmiddellijk te verwijderen

Om uw tapijt uit de B.I.C.-Carpets collectie te beschermen, is het erg belangrijk om periodiek onderhoud uit te voeren. Op deze manier houdt u uw tapijt in goede conditie. De levensduur van uw tapijt zal aanzienlijk toenemen door op regelmatige tijdstippen te reinigen.

Preventieve maatregelen en onderhoud

 • Leg absorberende matten bij de ingangen van uw woning; vervang of was deze als ze vuil zijn.
 • Reinig periodiek de looplijnen en de veelgebruikte stukken met een
  absorberend poeder.
 • Vervang regelmatig de filters in uw verwarmings- en airconditioningsystemen.
 • Gebruik geen vlekafstotende middelen die siliconen bevatten, omdat deze de vervuiling van het tapijt versnellen.

Het eenvoudigste en meest frequente onderhoud bestaat uit stofzuigen en
vlekken verwijderen, naast de preventieve maatregelen.


Regelmatig en grondig stofzuigen eenmaal per week (vaker in druk belopen
ruimtes) is een voordelige en effectieve manier om vuil en stofdeeltjes te
verwijderen voordat ze zich in de pool van het tapijt vastzetten. Voor het
beste resultaat leegt u de stofzuigerzak als deze halfvol is.

Gebruik zeker geen stofzuiger met een borstel.

Vlekverwijdering

Onthoud steeds: bij vlekverwijdering is snel handelen essentieel.

 • Dep vloeistoffen op met een papieren tissue of absorberende doek. Schep vaste stoffen op met het uiteinde van een mes of met een lepel.
 • Behandel de vlek met een vlekverwijdermiddel dat
  – geschikt is voor wol
  – een neutrale Ph-waarde heeft
  – uitdrukkelijk wordt aanbevolen voor het reinigen
  van tapijten
  – geen kleverig residu achterlaat
 • Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant bij het gebruik van in de handel verkrijgbare producten.
 • Gebruik een lichte, kleurechte katoenen doek voor de behandeling van vlekken.
 • Werk altijd van de buitenrand naar het midden toe om verspreiding te voorkomen.
 • Gebruik slechts kleine hoeveelheden vlekken-verwijderingsmiddel. Het is een goed idee om het katoenen doekje te vervangen zodra het vuil is.
 • Spoel het gebied zorgvuldig na met schoon water en een spons nadat u het hebt schoongemaakt.
 • Doordrenk de tapijtpool niet.
 • Dep het daarna zo droog mogelijk met een schone handdoek.
 • Borstel, indien nodig, gesneden pool tapijten altijd in de richting van de pool

BELANGRIJK:
gebruik geen huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals groene zeep, merkloze zepen, ammoniakoplossing, terpentijn, benzine of vlekverwijdermiddelen die alleen voor textiel worden aanbevolen.

Grondige reinigingsmethodes:

Absorberend poeder
Volg steeds de instructies van de fabrikant. Deze poeders bevatten of een oplosmiddel of een schoonmaakmiddel . Na het stofzuigen strooit u het poeder royaal uit over het tapijt, borstelt het in de polen en stofzuigt het er weer uit. Het is niet noodzakelijk al het poeder uit het tapijt te krijgen omdat het poeder verdere vervuiling kan verminderen. De poedermethode is een eenvoudige manier om uw tapijt op te frissen. Doordat het tapijt niet nat wordt, is het ook terug sneller in gebruik te nemen.

Natte shampoo
Het is belangrijk een neutrale shampoo te gebruiken. Een voor tapijt bestemde shampoo kunt u testen door een kleine hoeveelheid daarvan een nacht lang in een kopje te laten staan, het overtollige vocht af te gieten en de shampoo te laten drogen om te zien of het restant kleverig is en stof zal aantrekken.

Indien u een shampoomachine gebruikt, volg dan zorgvuldig de aanwijzingen. Stofzuig grondig vóór het gebruik van de machine. Laat het tapijt de hele nacht drogen voordat u opnieuw stofzuigt en de eventuele meubels terug plaatst. Het is belangrijk dat het tapijt niet te nat wordt, om vervorming te voorkomen.

Schuimshampoo uit een spuitbus
Opnieuw, gelieve steeds de instructies van de fabrikant te volgen. Idealiter voor lichte reiniging van kleine oppervlakken. Tip: controleer eerst of de shampoo een kleverige rest achterlaat die stof kan aantrekken. Schuim wordt gewoonlijk in een kleine hoeveelheid op het tapijt gespoten en met een vochtige spons of borstel in het tapijt gewerkt. Nadat het droog is, stofzuigt u het tapijt.

Spray injectie – extractie
Bij deze methode wordt het tapijt onder druk geïnjecteerd met een oplossing van warm water en een schoonmaakmiddel, zodat het vuil losgeweekt wordt. Het water wordt bijna tegelijkertijd weer opgezogen door een nat zuigsysteem. Deze methode is vooral geschikt voor ernstig vervuilde tapijten. Ons advies is om deze reiniging door een professional te laten uitvoeren.

Professionele reiniging
Professionele reiniging is zeer geschikt op lange termijn omdat zo het vuil efficiënt kan verwijderd worden. Contacteer bestaande partijen binnen uw land & bezorg hen zeker het materiaal waarin uw tapijt vervaardigd is (wol, lyocell, polyester en/of nylon). U vindt deze info steeds terug op het label op de achterzijde van uw tapijt.

Heeft u nog verdere vragen?
Contacteer ons dan via sales@bic-carpets.be.